Spring naar inhoud

Samenvatting bijeenkomst verkeer op 14 januari 2025

Op dinsdagavond 14 januari was er een informatiebijeenkomst voor direct omwonenden van Leesten Schouwbroek over de verkeersontsluiting.

Tijdens deze informatiebijeenkomst werden vier varianten gepresenteerd hoe het verkeer van de nieuwe wijk de wijk kan verlaten. Deze varianten zijn tot stand gekomen met input van een eerdere bijeenkomsten: met de eerste buurtbijeenkomst in februari 2023 is een eerste inventarisatie gemaakt voor een gewenste verkeersontsluiting. De vervolguitwerking hiervan is terug te zien in het concept voorlopig ontwerp.

Tijdens de buurtbijeenkomst op 14 januari is er een presentatie en uitleg gegeven over de verschillende mogelijkheden om de nieuwe wijk te verlaten. De mogelijkheden die zijn besproken:

  • via de bestaande rotonde N314 Vordenseweg;
  • via een nieuwe aansluiting op de Kerkhofweg;
  • via een nieuwe rotonde nabij de Kerkhofweg/Vordenseweg;
  • via een nieuw wegvak tussen aansluiting Kerkhofweg en rotonde N314 Vordenseweg. 

De presentatie is in te zien via de onderstaande downloadbutton. 

Bekijk de presentatie

Tijdens deze bijeenkomst zijn verschillende opmerkingen en vragen naar voren gekomen. Deze opmerkingen en vragen leest u hieronder.

Zorgen 

  • Extra autoverkeer via Kerkhofweg en daarmee de verkeersveiligheid, meer jonge kinderen door aanleg Leesten Schouwbroek die gebruik gaan maken van de Kerkhofweg. Hoge snelheden Kerkhofweg. Fietsoversteek Loöer Enkweg/Kerkhofweg.
  • Toename autoverkeer door aanpassingen terrein en ontsluiting GGNet (informatieavond daarover 23 januari 2025; gemeente uitgenodigd) 
  • Toename autoverkeer Vordenseweg (ri. Noorden); als huidige rotonde 'volloopt bijvoorbeeld 
  • Rekening houdend in het ontwerp met aanwezigheid scouting.
  • Verkeer naar Lea Dasbergschool (halen/brengen) + oversteek Kerkhofweg nabij Lea Dasberg school

Opmerkingen/vragen

  • Kan er een extra aansluiting aan de huidige rotonde om verkeer rechtsaf vrije doorgang te geven? 
  • Zijn er modelberekeningen. 
  • Toegestane snelheid Kerkhofweg; kan deze omlaag naar 30km/h. Is er bij de gemeente bekend hoe hard hier wordt gereden.
  • Zijn er mogelijkheden om het lastiger te maken dat de kerkhofweg wordt gebuikt.
  • Zijn er andere betrokkenen die niet zijn uitgenodigd? (bv GGNet) 
  • In een vorige bijeenkomst is er geparticipeerd over de ontsluiting van deze nieuwe wijk. Heeft dit ervoor gezorgd dat de huidige voorstellen voor ontsluiting van de wijk er liggen? 
  • Wat is de motivatie van de Provincie dat een extra aansluiting (rotonde of arm) op de provinciale weg niet mogelijk is. 
    Reactie provincie; De provinciale verordening schrijft voor dat ontsluiting van een perceel/percelen plaatsvindt via een weg van de laagste orde. Een gemeentelijke weg (Kerkhofweg) is van lagere orde dan een provinciale weg. De N314 is daarbij ingericht als een zogenaamde gebiedsontsluitingsweg. Het is niet wenselijk hier extra aansluitingen op te realiseren. Zoals gemeld zijn eerdere aansluitingen van Leesten in een ander tijdvak genomen, waar anders tegen ontsluiting via de rondweg werd aangekeken. Wat ook meespeelt is dat er toen nog geen/minder ontsluitingen in de nabije omgeving waren. De CROW hanteert als uitgangspunt minimaal 2-5 km tussen kruispunten op een weg vergelijkbaar met de N314. De huidige rotondes Leesten-West en Leesten-Oost liggen dichter bij elkaar, op ongeveer 1 km afstand. Tussen de N319 en de N346 is dit zelfs maar 800 meter. We zien in de huidige situatie al dat deze rotondes soms enkele afwikkelingproblemen kennen. Een extra rotonde in het grondgebied van Leesten Schouwbroek of een LARGAS op de Vordenseweg gaat deze problemen vergroten. Daarom hebben wij als provincie richting de gemeente verzocht voor een ontsluiting op de Kerkhofweg.

    Reactie provincie; Een directe rechtsaffer bij de rotonde Vordenseweg. Daarover heb ik ook contact gehad met mijn collega's. Los van het feit dat het niet wenselijk is hier extra aansluitingen op te realiseren, blijkt dat een directe tak op de N314 erg kostbaar is. Bovendien is het alleen een oplossing voor verkeer dat vanuit Schouwbroek richting het ziekenhuis wil. Het andere verkeer heeft geen voordeel van een dergelijke constructie. Kortom kosten en baten staan niet in verhouding.

    Reactie provincie; We werken nu met de geconsolideerde omgevingsverordening van 22 november 2024. Deze kan je (samen met een overzicht van historische verordeningen) - vinden op: Alle plannen op een rij: archief omgevingsvisie en omgevingsverordening Op 3 maart treedt de vierde gewijzigde verordening in werking. Naar ik heb begrepen zijn er geen wijzigingen in het beleid ten aanzien van nieuwe ontsluitingen op provinciale wegen.

    Reactie provincie; De Vordenseweg lijkt onderdeel te worden van het niet-hoofdwegennetwerk. Een mogelijke wijziging van wegcategorie heeft geen invloed op de bepalingen die in de verordening staan. Het verkeersbeeld wordt hierdoor namelijk niet anders. Wat wel geldt is dat wegen die niet onder het regionale hoofdwegennet vallen, wat ons betreft overgenomen kunnen worden door andere overheden. In dat kader lijkt het dus gunstig dat de Vordenseweg mogelijk een andere categorie toegekend gaat krijgen, dat maakt het namelijk mogelijk dat de gemeente Zutphen de weg overnemen en de aansluiting daar alsnog zou kunnen realiseren. 
  • Geluidsberekeningen zijn gebaseerd op de maximaal toegestane snelheid van 50 km/h; in werkelijkheid wordt er veel harder gereden; hoe werkt dit door in de berekeningen? En wat betekent het als de weg naar 30km/h gaat.
  • Willen graag een terugkoppeling over de opmerkingen/suggesties van deze avond (bijeenkomst of via mail).
  • Willen graag de volgende presentatie vooraf ontvangen ter voorbereiding op de informatie bijeenkomst.
  • Voorkeur voor de variant waarbij minste verkeer over Vordenseweg en Kerkhofweg gaat.
  • Wie zijn uitgenodigd in 2023 bij de participatie toen er rood-groene stickertjes geplakt mochten worden? Zie afbeelding hieronder. Daarnaast heeft er op Facebook en in het gemeentenieuws meerdere malen een oproep gestaan voor deze informatiebijeenkomst. 
  • Waarom zijn de adressen van de Dornachstraat niet uitgenodigd?
  • Volgende participatie moment eind februari / begin maart.

Kaartje met overzicht welke direct omwonenden zijn uitgenodigd voor de informatiebijeenkomst in 2023.

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte




Geef mij een nieuwe code

Annuleren